Kasetler       Videolar        Türkü Sözleri       Duvar Kağıtları       İletişim


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


32 Yaşında 7 çocuk babası: Aşık Mahzuni Şerif
30 Nisan 1975 Hey dergisi


İstanbul'dan hayli uzaklarda, Anadolu'nun bağrında Maraş' tayız. Karşımızda güneşin derisini karattığı, orta boylu hafif şişmanca, saz ellinde bir Aşık Mahzuni Şerif. Asıl adım Şerif Mahzuni. Babamın dediği doğruysa 1943 yılı ocak ayının yedinci günü Maraş'a bağlı Afşin kasabasının Berçenek köyünde dünyaya gelmişim. Yoksul bir ailenin oğluydum. Köyümüz bir ağanın elindeydi. Kimsenin toprağı yoktu. Hoş yine yok ya... Babam, tarlada çapa sallarken anam ocakta ot kaynatır, suyunu yemek diye verirmiş bize.

Okul yoktu köyümüzde. Okul da, su da, elektrik de...Yoktu. İlk işim medrese tahsil etmek oldu. Elbistan'ın Alembey köyünde 1950'de medrese okudum. Sonra, ilkokul açıldı. Köyde bitirdim. Öğrenimime 1956-59 arası Mersin Astsubay Ortaokulu'nda 1959-60 arası Ankara Ordonat Okulu'nda devam ettim. Liseyi bitirmeden maddi zorluklar nedeniyle bıraktım.



E
vlilik

Aşık Mahzuni Şerif'in yazısında, kara kaplı deftere üç kere İmza atmak da varmış. "İlk olarak dayımın kızı Emine'yle evlendim. Züleyha adında bir kızım oldu. Şimdi 16 yaşında. İkinci eşim Suna'ydı. Önce ikiz doğurdu. Ferhat ve Şirin koydum adlarını. Bir de Emrah geldi arkalarından. Seviyordum onu. Ama, arkadaşlarım (!) kötü yola şevkettiler onu. Şimdi çeşitli pavyonlarda şantözlük yapıyor. Son evliliğimi ise Gaziantep'te bir ilkokul öğretmeni olan eşimle yaptım. Üç çocuğum da ondan oldu. Memleketime çocuk yetiştirmek istiyoruz. Şimdi 7 oldu. Kısmet olursa 12'ye tamamlamak istiyorum."

Rekor

Aşık Mahzuni Şerif'in amcaları Aşık Fezali ile Aşık Gül Ali, yeğenlerine küçük yaşlardan itibaren saz çalmasını öğretmeye başlarlar.

"Bütün ömrüm acı ve çalışmakla geçti. İstediğim tek şey, ozan olarak halka eğilmek ve onların türküsünü söylemekti." diyen Aşık Mahzuni Şerif'in plaklarının sayısı 200'e yaklaşmış durumda. Bu gerçekten rekor sayılabilecek bir rakam. İçinde "Acı Doktor / İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım" adlı bestelerinin bulunduğu ilk 45'liğini 1964'de doldurur.

"Kazanmaya başladığım paralarla 1968'de kendi adıma bir plak firması kurdum. Ama, ortaklarım Ayhan Coşkun ve Abas Sütçü'yle kısa zamanda batırdık.

Beste

200'e yakın 45'liği, 500'e yakın da bestesi bulunan Aşık Mahzuni Şerif, besteleri konusunda şöyle konuşuyor: "Bütün şarkılarımın sözleri, benim ve Anadolu halkının yaşamıyla ilgilidir. Görerek, yaşayarak yazarım. Hiç bir eserimde hayali taraf bulunmaz. Bunu Anadolu halkı da çok iyi biliyor."
Bir ikisi dışında Aşık Mahzuni Şerif, bestelerini plak yapanlardan ne birkaç kuruş telif hakkı, ne de en küçük bir teşekkür görmemiş. "Bestelerimi hakkını vererek okuyan tek sanatçı, Edip Akbayram. Bazı konserlerinde benim hocası olduğumu söylüyormuş. Teşekkür ederim kendisine. Fakat bunun dışında bir teşekkürü bile çok görenler var. Bunun için çilesi bana, parası onlara ait olan bestelerimin hakkını aramaya karar verdim. Avukatım, bütün işlemleri hazırladı..."



Turneler

Aşık Mahzuni Şerif'in iki yut dışı, beş de yurt içi turnesi var. "İlk olarak 1969'da, Almanya, Hollanda, Belçika, Danimarka'ya gittim. Konserler verdim. Nereden, kim tarafından çıkarıldığı belli olmayan kasetlerimi gördüm. İkinci olarak 1974'de gittim...organizasyon bozukluğundan parasız kaldım.

Yurt içi turnelerinde ise konser verdiğim bütün salonların dolup boşalmasına rağmen ne yazık ki, yine çoluk çocuğumun yanına elim boş döndüm. Demek ki, ozanlığın kaderi buymuş. Ama benim için önemli olan, halkı kazanmaktı. Bunu da, başardığıma inanıyorum.





Gönderen: Ercan İmre

<---